Αναγνώστες

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018

Ταπινίσκη η πανοειδής


Tapinella panuoides  (Fr.) E.-Gilbert


Syn. Paxillus panoides (Fr.) Fr. , Paxillus fagi Berk.&Broome, Paxillus panuoides var.fagi (Berk &Broome) Cooke, Crepidotus panuoides (Fr.) PilatΕντυπωσιακό μανιτάρι που αναπτύσσεται σε νεκρό ξύλο κωνοφόρων  σχηματίζοντας  με το καρπόσωμα του επικαλυπτόμενα στρώματα σε πολλά επίπεδα.

Αρχικά περιγράφηκε το 1818 από τον Σουηδό μυκητολόγο Elias Magnus Fries  που του έδωσε το όνομα Agaricus panuoides  και μεταφέρθηκε στο γένος Tapinella  το 1931 από τον Γάλλο μυκητολόγο Eduard-Jean Gilbert (1888-1954)
Σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα της Βρετανικής Μυκολογικής Εταιρείας ( και του Βοτανικού Κήπου Kew Gardens/ Index Fungorum), το  γένος  Tapinella τοποθετείται στην οικογένεια Tapinellaceae.
Το όνομα του γένους προέρχεται από την ελληνική λέξη τάπης  ενώ το χαρακτηριστικό επίθετο του γένους από το λατινικό panus που με τη σειρά του προέρχεται από το ελληνικό πήνος ή πάνος = εξόγκωμα, όγκος .
Σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι το μανιτάρι περιέχει συστατικά που ενδέχεται να έχουν αντιοξειδωτικές,  νευροπροστατευτικές και άλλες θεραπευτικές  ιδιότητες ( Yun et al., 2000) (Lee et al., 2003)

Στα Κύθηρα το συναντώ συχνά σε κομμένους κορμούς πεύκων στα ταλαιπωρημένα δασάκια του νησιού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου