Αναγνώστες

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

Λευκά Κοράλλια στο Δάσος


Κλαβάρια η εύθραυστη*

Clavaria fragilis Holmsk. 
Clavariaceae


Στις πιο σκοτεινές γωνιές του δάσους ξαφνικά ξεπροβάλλει μπροστά μου σαν ολόλευκο κοράλλι η  κλαβάρια η  εύθραυστη. Τα λευκά ροπαλοειδή βασιδιώματα της κλαβάριας μπορεί να φτάσουν τα 10 εκ. Πρόκειται για το τυπικό είδος του γένους clavaria εύκολο να εντοπιστεί όταν αναπτύσσεται σε χαμηλή βλάστηση. Υπάρχουν καταγραφές εμφάνισης του σε όλη την Ευρώπη  ενώ αναφέρεται επίσης στην Αφρική, Ασία, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική. 
Για πρώτη φορά περιγράφηκε από τον Δανό μυκητολόγο Johan Theodor Holmskjold( 1731-1793)  που του έδωσε και το σημερινό του επιστημονικό όνομα.  Το όνομα Clavaria flagilis έγινε αργότερα αποδεκτό και από τον μεγάλο Σουηδό μυκητολόγο Elias Magnus Fries στην ιστορική έκδοση Systema Mycologicum του 1821.  
Το όνομα του γένους προέρχεται από το λατινικό clava= ρόπαλο, ενώ το χαρακτηριστικό επίθετο του γένους από το λατινικό fragilis -e που σημαίνει εύθραυστος, αναφορά στη σάρκα της κλαβάριας που θρυμματίζεται στο παραμικρό άγγιγμα. 


Πέρα από το σημαντικό ρόλο που έχει  στην οικολογική ισορροπία των δασών το μανιτάρι αυτό σύμφωνα με σύγχρονη έρευνα φαίνεται να έχει σημαντικές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως και πολλά άλλα είδη του γένους clavaria. (Sharma & Gautam, 2017)

  
Στα Κύθηρα το βρήκα στο κέντρο του νησιού σε  κυπαρισσοδάσος. Το μανιτάρι αυτό θεωρείται βρώσιμο  αλλά λόγω μεγέθους και σπανιότητας δεν συλλέγεται.  
Έτσι κι αλλιώς η συλλογή άγριων μανιταριών  δεν είναι κατά τη γνώμη μου καλή ιδέα σε τόπους όπως τα Κύθηρα που τα μανιτάρια είναι  σπάνια και δυσεύρετα. 
*Στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρεται σαν Ροπάλια η εύθραυστη  που είναι ακριβής μεν αλλά κάπως αμήχανη μετάφραση. Για το λόγο αυτό προτίμησα να κρατήσω το  κλαβάρια αμετάφραστο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου