Αναγνώστες

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Άγχουσα η κυανή ( Άγχουσα η ιταλική)


Anchusa azurea Mill.=Anchusa italica Retzius

Boraginaceae
Κύθηρα, Απρίλιος 2011. Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα
 Πολυετές φυτό από τα ψηλότερα του γένους Άγχουσα, μπορεί να φτάσει ακόμα και 150 εκ ύψος, κοινό σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Απαντάται ακόμα στη Δυτική Ασία και μέχρι τον Καύκασο και το Πακιστάν. Πάντως η προέλευσή του θεωρείται μεσογειακή. 
Στην Ελλάδα απαντώνται 11 είδη του γένους Άγχουσα. Σε πολλές περιοχές της Μεσογείου τα λουλούδια και οι τρυφερές κορυφές τρώγονται ωμά ή βρασμένα σε σαλάτες και πίτες.


Από τη ρίζα του φυτού παράγεται κόκκινη βαφή όπως και από άλλα είδη της οικογένειας. (βλ. παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις) Τα υπέροχα μπλέ λουλούδια του πραγματικά στολίδια όσο είναι πάνω στο φυτό μαραίνονται και πεθαίνουν σε λιγότερο από 10 ώρες αν κοπούν. Το κοινό όνομα με το οποίο είναι γνωστό το φυτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας “ βοϊδόγλωσσα” είναι συνέχεια του αρχαίου ελληνικού “βούγλωσσον” το οποίο χρησιμοποίησε ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης.

3 σχόλια:

  1. Απίθανες φωτογραφίες !

    Αλλά εξαιρετική και η απεικόνιση της πεταλούδας (Papilio machaon), όπως φυσικά υψηλού επιπέδου και τα σχόλιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα κολακευτικά σχόλια και ακόμα πιο πολύ για το όνομα της πεταλούδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τρεις πεταλούδες που μοιάζουνε και υπάρχει φόβος σύγχυσης. Με λίγη προσοχή όμως όλα γίνονται εύκολα. Χαρά μου που φάνηκα σε κάτι χρήσιμος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή