Αναγνώστες

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εντυπωσιακό Μπλέ Αστέρι


Borago οfficinalis L.
Μπουράντσα,Βατσινιά


Boraginaceae



 Κύθηρα,Απρίλιος 2011. Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα

Μονοετές φυτό με προέλευση την πόλη Αλέπο (Χαλάμπ) της βορειοδυτικής Συρίας. Σαν επιγενές είναι πια αυτοφυές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης , της Βόρειας Αφρικής αλλά και της Βόρειας Αμερικής. Καλλιεργείται σαν βότανο με φαρμακευτικές ιδιότητες αξιοζήλευτες, αλλά και σαν λαχανικό.
Το επιστημονικό όνομα προέρχεται κατά μία εκδοχή από το λατινικό burra>borra που σημαίνει τραχύ μάλλινο ύφασμα λόγω της εμφάνισης του φυτού, που είναι τριχωτό. Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομα προέρχεται από την κελτική λέξη barrach που σημαίνει “γενναίος άνδρας” ( Henslow), αφού από αρχαιοτάτων χρόνων το μποράγκο θεωρείται ότι επηρεάζει θετικά τον ψυχισμό του ανθρώπου. Μια τρίτη άποψη ισχυρίζεται ότι πρόκειται για παραφθορά της λατινικής λέξης cor= καρδιά + ago= προάγω.
Το επίθετο officinalis προέρχεται από το ουσιαστικό opificina>officina = εργαστήρι, αποθήκη > εμπορικό βοτάνων> φαρμακείο, officinalis = φαρμακευτικό
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει ότι ανάμιξή του με κρασί φτιάχνει ποτό ευφρόσυνον που διώχνει το φόβο και την κατάθλιψη και γεμίζει την ψυχή με θάρρος και αισιοδοξία. Κατά τον Διοσκουρίδη το μποράγκο ήταν το περίφημο νηπενθές του Ομήρου το οποίο μέσα στο κρασί έφερνε την απόλυτη λήθη.
Ακόμα σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου χρησιμοποιούνται τα άνθη του για διακόσμηση στις σαλάτες και στα καλοκαιρινά κοκτέιλ ή σαν ζαχαρωτά,για να δίνουν χαρά και ψυχική ευφορία. Οι τρυφεροί βλαστοί του χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και έχουν δροσερή γεύση που θυμίζει αγγούρι. ( Στην Κρήτη ένα από τα κοινά ονόματα του είναι αγγουρίτσα.) Τα φρέσκα φύλλα τρώγονται ωμά ή βρασμένα. Η περίφημη Green Sauce που φτιάχνεται στη Φρανκφούρτη περιέχει ανάμεσα στα άλλα μυρωδικά και μποράγκο. Από τους σπόρους του παράγεται λάδι πλούσιο σε γάμμα λινολεϊκό οξύ, εξαιρετικά πολύτιμο στην βιομηχανία καλλυντικών.

Μερικοί το συνδέουν με το βούγλωσσο, όνομα που κατεξοχήν αποδίδεται στο είδος anchusa officinalis. (Βλ παλαιότερη ανάρτηση anchusa italica). Πάντως και τα τρία φυτά, που εξάλλου ανήκουν στην ίδια οικογένεια, έχουν παρόμοιες ιδιότητες.  

2 σχόλια:

  1. Niebieskie, ładne warzywo. Ciekawe, czy smaczne ?Pozdrawiam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω! Πω! Τι τελεια που ειναι τα λουλουδια!!! Αυτο ειναι υπεροχο!!!! Τι χρωμα!! Τι σχημα!!!! Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!!!
    Φιλια!! :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή