Αναγνώστες

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Φθινοπωρινός Κρίνος


Amaryllis belladonna L.


Amaryllidaceae

Κύθηρα, Σεπτέμβριος 2011. Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα
 Το είδος προέρχεται από την Νότια Αφρική και έχει εξαπλωθεί σαν επιγενές ή καλλιεργούμενο σαν καλλωπιστικό σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Συχνά γίνεται σύγχιση με το γένος Hippeastrum και τα εντυπωσιακά του υβρίδια. Στη Μεσόγειο ανθίζει στο τέλος του καλοκαιριού, τον Αύγουστο. Στα Κύθηρα στολίζει τους περισσότερους κήπους φροντισμένους ή εγκαταλειμμένους, τις άκρες των δρόμων, τα παλιά σοκάκια.



Η όμορφη κυρία του φθινοπώρου πήρε το όνομά της από τη αρχαία ελληνίδα βοσκοπούλα, Αμαρυλλίδα που ακολουθώντας τη συμβουλή του Μαντείου των Δελφών για να κατακτήσει τον βοσκό που είχε ερωτευτεί τρύπησε την καρδιά της με χρυσό βέλος, ώσπου να ανθίσει ένα σπάνιο λουλούδι που θα συγκινούσε τον εκλεκτικό αγαπημένο της.



Στα αγγλικά ονομάζεται “naked lady” = γυμνή κυρία επειδή το άνθος βγαίνει πριν τα φύλλα (υστερανθία) κατευθείαν από τον βολβό ενώ το πλούσιο φύλλωμα αναπτύσσεται μετά την ανθοφορία και παραμένει πράσινο όλο το χειμώνα παράγοντας αμυλώδεις ουσίες που αποθηκεύονται στο μεγάλο βολβό.

3 σχόλια:

  1. Όμορφη εισαγωγή στο Φθινόπωρο, Σταυρούλα, που πάντα κουβαλάει μια αδιόρατη μελαγχολία ακολουθώντας τους αιώνιους κύκλους των εποχών και τον μισεμό της Περσεφόνης για τα ανήλιαγα παλάτια του Πλούτωνα .

    Καταπληκτικές πάντοτε οι αναφορές σου !!!

    Σε χαιρετώ από τα βουνά της Ρούμελης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο το λουλουδι ειναι υπεροχο!!! Τι ομορφο χρωμα και γενικα μου αρεσουν οι κρινοι και ολα τα παρεμφερη, απο τα πιο μικρα μεχρι τα πιο μεγαλα!! Πρωτη φορα ακουω λουλουδι να βγαζει πρωτα το ανθος και μετα το φυλλωμα!! Ενδιαφερον!! Υπαρχουν κι αλλα λουλουδια που το κανουν αυτο;!!
    Καλο Φθινοπωρο Nenya!! :o)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που θα βρω βολβο της γυμνης κυριας ηη naked lady

    ΑπάντησηΔιαγραφή