Αναγνώστες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

'Αλυσσο το βραχόφιλο


Aurinia saxatilis (L.) Desv.
Syn. Alyssum saxatile L.

Brassicaceae/Cruciferae

Κύθηρα, Ιανουάριος 2012. Φωτογραφίες, κείμενο:Σταυρούλα Φατσέα

Αειθαλής πόα, αυτοφυής στη νότια Ευρώπη και ανατολική Μεσόγειο σε πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη, σε σχισμές βράχων, σε γκρεμούς. Ανθίζει νωρίς την άνοιξη σχηματίζοντας πυκνές χρυσοκίτρινες ταξιανθίες που καλύπτουν σχεδόν τελείως το φύλλωμα. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα σαν καλλωπιστικό κήπων και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.

Η προηγούμενη ταξινόμηση του στο γένος alyssum εξακολουθεί να ισχύει, κοινή ονομασία στα Αγγλικά golden alyssum ή basket of gold. Το περίβλημα των σπόρων του από διαφανή μεμβράνη τριγυρισμένη από χρυσαφιά στεφάνη είναι πολύ εντυπωσιακό.
Το όνομα του γένους προέρχεται από το λατινικό aureum=χρυσό ενώ το επίθετο του είδους από το λατινικό saxum, saxi = βράχος - βράχοι
Το συνώνυμο άλυσσον, από το στερητικό α- + λύσσα αφού πολλά είδη του γένους θεωρήθηκαν από την παραδοσιακή θεραπευτική αποτελεσματικά αντίδοτα κατά της λύσσας!

Στα Κύθηρα βρήκα την αουρίνια στα νότια και δυτικά του νησιού σε μικρούς πληθυσμούς. Το φυτό θεωρείται μάλλον σπάνιο και βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα με το ΠΔ.67/81

Θαυμάστε το αλλά μην το κόψετε. Εξ άλλου στο βάζο δεν κρατάει σχεδόν καθόλου και η ομορφιά του ξεθωριάζει και μαραίνεται μόλις κοπεί. 



2 σχόλια:

  1. Mam go w ogródku, ale czasami jest męczący, bo się łatwo rozsiewa .Jednak lubię je po przekwitnięciu ( nasiona w osłonie).Pozdrawiam. *** Το έχω στον κήπο, αλλά μερικές φορές είναι κουραστικό, γιατί μεταδίδεται εύκολα. Αλλά μου αρέσουν μετά την ανθοφορία (σπόροι στην τσέπη). Δικός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Masz szczęście, że w swoim ogrodzie. Dzięki za odwiedziny. dobranoc

    ΑπάντησηΔιαγραφή