Αναγνώστες

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οι ξελογιάστρες της Άνοιξης ΙΙΙ


Ophrys candica ssp cytherea B.Baumann & H.Baumann 2005
Οφρύς η λευκή, των Κυθήρων
(Bornmuelleri group)

Κύθηρα,Άνοιξη 2011-2012.Φωτογραφίες,κείμενο:Σταυρούλα Φατσέα 







Υπέροχη μικρή ορχιδέα, που περιέγραψαν το 2005 οι Μπάουμαν σαν ξεχωριστό υποείδος της ophrys candica, και θεωρείται τοπικό ενδημικό. Ανθίζει από τα τέλη Μαρτίου ως τα τέλη Μαΐου. Υπάρχει σε όλο το νησί πολλές φορές μαζί με την ophrys candica και την ophrys candica var.minoa. Φέτος η ανθοφορία της ήταν περιορισμένη σε σχέση με το 2011 και τέλειωσε μάλλον νωρίς, στις αρχές Μαΐου.

4 σχόλια:

  1. Μοναδική και πανέμορφη ορχιδέα , Σταυρούλα .
    Τυχεροί που την έχετε και την καμαρώνετε και μπορούμε κι εμείς να την θαυμάζουμε με την βοήθεια του φακού σου και της τεχνολογίας !

    Και στα δικά μας βουνά φέτος παρατήρησα μια ύφεση στην ανθοφορία των ορχεοειδών . Αρκετά φυτά ξεράθηκαν από τις αρχές του Απρίλη , πριν προλάβουν να αναπτυχθούν. Ελπίζω να οφείλεται στις παραξενιές του καιρού και να μην είναι κάτι μονιμότερο .

    Σε χαιρετώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πληροφορίες που έχω δεν επαρκούν για ασφαλή συμπεράσματα. Ελπίζω κι εγώ ότι πρόκειται για κάτι περιστασιακό. Παρατήρησα πάντως ότι και τα φθινοπωρινά μανιτάρια δεν ήταν όσα πέρυσι. Στα μέρη σου πως ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το φθινόπωρο δεν φύτρωσε ΤΙΠΟΤΑ !!

    Την φετινή άνοιξη είχαμε λίγες μορχέλες , λίγα αγαρικά και τώρα εμφανίζονται δειλά - δειλά λίγοι βωλίτες .
    Κάνει πολύ κρύο όμως και όλα προχωράνε πολύ αργά .
    Αν ζεστάνει 7-8 μέρες θα έχουμε , αλλά μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα . Έχουμε μάθει όμως να δεχόμαστε και να απολαμβάνουμε τη φύση όπως είναι και όχι όπως θα μας άρεσε να είναι.

    Καληνύχτα Σταυρούλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή