Αναγνώστες

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Μυκήνη του Σέινς


Mycena seynesii Quélet 1877

Syn. Mycena seynii


Tricholomataceae

Κύθηρα, Δεκέμβριος 2012. Φωτογραφίες, κείμενο Σταυρούλα Φατσέα

Αφιερωμένο σε όλους τους αγαπητούς αναγνώστες και φίλους της φύσης,  με την ευχή  το 2013 να γίνουμε ακόμα  περισσότεροι. 

Καλή Πρωτοχρονιά!Η μυκήνη του Σέινς αναπτύσσεται συνήθως πάνω σε κουκουνάρια χαλεπείου, θαλάσσιας και τραχείας πεύκης και κουκουναριάς κυρίως σε παραθαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρώπης.
Θεωρείται αρκετά συνηθισμένο σε όλο τον ελλαδικό χώρο από τη Μακεδονία ώς την Κύπρο. ( Κωνσταντινίδης, 2009) Το καρπόσωμα έχει αρχικά απαλό ροζ μώβ χρώμα, ενώ όσο το μανιτάρι ωριμάζει το χρώμα του γίνεται ανοικτό καφετί.
Το γένος mycena περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες. Η αναγνώριση και ταυτοποίηση τους είναι αρκετά δύσκολη και αρκετά ξεχωριστά είδη ταξινομούνται ως τέτοια, μόνον μετά από μικροσκοπική εξέταση.

Το όνομα του γένους προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό μύκης= μανιτάρι.Το όνομα του είδους δόθηκε προς τιμήν του Γάλλου γιατρού, μυκητολόγου και βοτανολόγου Jules de Seynes (1833-1912) που υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της Βοτανικής Εταιρείας της Γαλλίας και έγραψε πολυάριθμα έργα σχετικά με τα μανιτάρια και τα παρασιτικά φυτά.

3 σχόλια:

 1. Ślicznie grzybki na szyszce wyglądają, mimo iż to pasożyty. Życzę wspaniałego 2013 roku.
  Αρκετά μανιτάρια εξετάσουμε τον κώνο, αν και αυτό το παράσιτο. Έχετε μια μεγάλη 2013.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια Πολλά. Ευχαριστώ για τα ευγενικά σου σχόλια. Ευτυχισμένο το 2013!

   Διαγραφή
 2. Εκπληκτικό το μανιταράκι και τόσο όμορφα φωτογραφισμένο! Χρόνια πολλά ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή