Αναγνώστες

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

΄Αγριοι Νάρκισσοι

Μανουσάκι (Narcissus Tazetta L.)

Amaryllidaceae


Λαγκάδι Κακοσπηλαίας, Δεκέμβριος 2010.
Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα
Ο Νάρκισσος, ο γοητευτικός νεαρός που ερωτεύτηκε την εικόνα του τόσο που πνίγηκε προσπαθώντας να την αγκαλιάσει μέσα στο νερό... οι θεοί λυπήθηκαν να πάει τέτοια ομορφιά χαμένη και τον έκαναν λουλούδι. Φυτρώνει σε υγρά μέρη, στις άκρες των λιόφυτων, στα χωράφια και τις όχθες των λαγγαδιών.

Κοντολιάνικα,Φεβρουάριος 2005. Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα
Θεωρείται το πιο παλιό είδος νάρκισσου, γνωστό στην Αρχαία Αίγυπτο και Ελλάδα Ο Πλίνιος θεωρεί ότι το όνομα προέρχεται από το ναρκώνω ( το φυτό έχει ναρκωτικές ιδιότητες). Πράγματι η δυνατή μυρωδιά τους μπορεί να προκαλέσει νάρκωση (χαύνωση).Η μάνα μου φρόντιζε πάντα να βγούν τα βάζα με τα μανουσάκια έξω, πριν κοιμηθούμε.

Καραβάς Δεκέμβριος 2010. Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα
Από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο τα χωράφια μας γίνονται κήποι μυρωδάτοι γεμάτοι με τα λεπτεπίλεπτα μανουσάκια. Τα ονόματα τους πολλά: ζουμπούλια στην 'Ηπειρο, ματσικόραδα στην Κύπρο, μαρτακούδια στην Αμοργό. Στα Κύθηρα,  τα διπλά ή ήμερα βγαίνουν πρώτα, στις αρχές του Δεκέμβρη και ακολουθούν τα μονά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και λιγότερα ιδιαίτερα από τα διπλά. Κυριώτερος λόγος της ελάττωσής τους η υπερβολική συλλογή από όλους εμάς, που γοητευόμαστε από την ομορφιά και το άρωμά τους. Τα μεγάλα μπουκέτα που συνηθίζουμε να μαζεύουμε κάθε χειμώνα αδυνατίζουν τη διαδικασία πολλαπλασιασμού τους. Γι αυτό κάντε τους τη χάρη όταν τα βρείτε..... και μην τα κόψετε! Εξ άλλου αν μας αρέσουν τόσο πολύ πουλιούνται βολβοί στα φυτώρια και μπορούμε εύκολα να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο,σε γλάστρα ή ακόμα και μόνο σε δοχείο με νερό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου