Tremella aurentia Schwein. 1822
Tremellaceae
Κύθηρα, Ιανουάριος 2012. Φωτογραφία, κείμενο Σταυρούλα Φατσέα |
Μύκητας που αναπτύσεται
είτε σε νεκρά κλαδιά δέντρων είτε πάνω
σε άλλους μύκητες (λειχήνες), αρκετά
κοινός σε όλο τον κόσμο. Μοιάζει πολύ
με την πιο γνωστή tremella mesenterica. Οταν
είναι φρέσκο έχει μορφή ζελατινώδη,
γυαλιστερή όταν είναι υγρό, και ματ όταν
στεγνώνει. Σκληραίνει και γίνεται
καφετί και αφυδατωμένο όταν δεν βρέχει,
αλλά μπορεί να αναζωογονηθεί ξανά αν η
υγρασία επιστρέψει. Η τρεμέλα τρώγεται
αλλά δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμη.
Θεωρείται όμως ότι έχει
ικανοποιητικές φαρμακευτικές ιδιότητες
και χρησιμοποιείται στην κινέζικη
παραδοσιακή ιατρική σαν τονωτικό του
ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιοτονωτικό,
κατά της χοληστερίνης, σαν αντιγηραντικό
και ενυδατικό του δέρματος σε κρέμες
και λοσιόν.
Το όνομα του γένους
προέρχεται από το λατινικό ρήμα tremere =
τρέμω, πάλλομαι ενώ το χαρακτηριστικό
επίθετο του είδους aurantia από το λατινικό
aurantium = νεραντζιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου