Αναγνώστες

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μπλαβομάνητας


Lepista nuda (Bull.) Cooke

syn. Clitocybe nuda (Fr.) H.E. Bigelow& A.H. Sm.
syn. Tricholoma nudum (Bull. Ex Fr.)

Tricholomataceae



Κύθηρα, Δεκέμβριος 2011. Φωτογραφίες, κείμενο: Σταυρούλα Φατσέα
Βρήκα αυτό το υπέροχο μανιτάρι σε αρκετά σημεία του νησιού των Κυθήρων, πότε ανάμεσα στις πευκοβελόνες, πότε κρυμμένο καλά στη σκιά πυκνών θάμνων. Πολλοί στο νησί, το λένε μπλαβομάνητα και δεν το τρώνε, παρόλο που στη βιβλιογραφία θεωρείται βρώσιμο αν είναι καλά μαγειρεμένο. Ωμό είναι δυνατό να προκαλέσει από αλλεργίες έως και σοβαρές δηλητηριάσεις. Το χρώμα του από απαλό λιλά έως βαθύ μωβ ξεθωριάζει σε ωχροκαφέ όταν το μανιτάρι γεράσει. Εχει χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα που μαζί με άλλα χαρακτηριστικά, το ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια μανιτάρια που είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη. Αν κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος καλό είναι να μην καταναλώνει άγρια μανιτάρια!!


Το όνομα lepista προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό λεπαστή που σήμαινε ρηχό κύπελλο με σχήμα πεταλίδας ( λεπάς). Το επίθετο nuda από το λατινικό nudus – a – um = γυμνός αναφέρεται στην έλλειψη της χαρακτηριστικής “φουστίστας” που έχουν τα περισσότερα μανιτάρια. 'Οσον αφορά την ταξινόμηση πολλοί βοτανολόγοι θεωρούν ότι το είδος πρέπει να καταταχθεί στο γένος Clitocybe εξ ου και το συνώνυμο το οποίο από πολλούς θεωρείται σωστότερο.  




3 σχόλια:

  1. Te grzyby mają niesamowity kolor. Jeszcze takich nie widziałam. To prawda, że jak się nie zna dobrze grzybów podobnych do siebie, to ich nie zbierać. Pozdrawiam.

    Αυτά τα μανιτάρια έχουν τέλειο χρώμα. Δεν έχω δει αυτές ακόμα. Είναι αλήθεια ότι δεν ξέρετε πόσο καλό μανιτάρια είναι παρόμοια μεταξύ τους, δεν συλλέγουν. Δικός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικές οι φωτογραφίες σου Σταυρούλα .
    Ειλικρινά μπορούν να κοσμήσουν εξώφυλλο βιβλίου η περιοδικού .

    Συγχαρητήρια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή