Αναγνώστες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Στρύχνος ο μέλας

Solanum nigrum L.

Solanaceae


Φεβρουάριος 2011. Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα

Ο Διοσκουρίδης περιγράφει το φυτό σαν ιδιαίτερα θεραπευτικό σε δερματικές παθήσεις (έρπης, ερυσίπελας) στους πονοκεφάλους, σε στομαχικά προβλήματα, σαν κολλύριο για πόνους των αυτιών,  σαν εμμηναγωγό κ.α
Υπάρχει μεγάλη διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσο το φυτό είναι βρώσιμο. Σε πολλά μέρη του κόσμου το καλλιεργούν και το καταναλώνουν άφοβα.Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η τοξικότητα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή. Πάντως όλο το φυτό, ιδιαίτερα όμως οι πράσινοι καρποί, περιέχει σολανίνη μια πολύ τοξική ουσία, και κατανάλωση τους πριν ωριμάσουν μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δηλητηριάσεις.
Στα Κύθηρα λέγεται στύφνος και παλιά συνήθιζαν να βάζουν τις τρυφερές κορυφές του, στις πίτες. ( Πληροφορία από τον Αλέκο Καστρίσιο). 

3 σχόλια:

  1. αυτή είναι η Belladonna που είναι δηλητηριώδης και βγαινει ανάμεσα στα βλήτα γιατι μοιάζουν τα φύλλα και πριν χρόνια είχαν γίνει κάποιες δηλητηριάσεις; Αν βρήτε τίποτε ενημερώστε μας.
    Μπράβο εξεραιτικό σαιτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι δεν είναι η belladonna. Ανήκει στην ίδια οικογένεια αλλά ο στρύχνος δεν είναι τόσο τοξικός. Αυτό που είχε προκαλέσει δηλητηριάσεις είναι μάλλον η Datura inoxia της οποίας τα φύλλα μοιάζουν με το βλήτο. Κάποια στιγμή θα την παρουσιάσω. Είναι πολύ ενδιαφέρον φυτό. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασφαλώς και δεν είναι η Atropa Belladonna !
    Αυτό είναι πολύ διαφορετικό .

    Άραγε Σταυρούλα υπάρχει κάποια σχέση της ονομασίας "στρύχνος" και της στρυχνίνης ;
    Το θεωρώ αρκετά πιθανό .

    Περιμένω την Datura inoxia για να ανεβάσω μετά την Datura stramonium . Δεν ξέρω αν φυτρώνει στα Κύθηρα.

    Σε χαιρετώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή