Αναγνώστες

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Οφρύς η Σφηκάφερη


Ophrys tenthredinifera (subsp.neglecta?)



Orchidaceae

Το όνομα Οφρύς αναφέρεται για πρώτη φορά στο βιβλίο “Φυσική Ιστορία” του Πλίνου του Πρεσβύτερου προέρχεται από την ελληνική λέξη που σημαίνει φρύδι. (αρκετά είδη του γένους έχουν φουντωτές άκρες στο χείλος), ενώ ο Διοσκουρίδης τα περιγράφει και εκθειάζει τις αφροδισιακές ιδιότητες τους.

Γοητευτικές πολυμήχανες και απρόβλεπτες οι ορχιδέες εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στο φυτικό βασίλειο.
Η επινοητικότητα τους σε ότι αφορά την γονιμοποίησή  δεν έχει όρια. Το χείλος του άνθους μιμείται την εμφάνιση και τη μυρωδιά  θηλυκού εντόμου, προσελκύοντας έτσι τα αρσενικά.
Τα είδη του γένους οφρύς, που συχνά αναφέρεται και σαν οφρύς εντομοφόρος, έχουν πολλά φυσικά υβρίδια, ενδημικά της Ευρώπης και της Μεσογείου.Σε αντίθεση με τις μεγαλοπρεπείς συγγενείς τους των τροπικών, οι ελληνικές ορχιδέες μπορεί να περάσουν απαρατήρητες λόγω μεγέθους.
Φεβρουάριος 2011. Ανατολικά Κύθηρα.
Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα
Για να θαυμάσει κανείς την ομορφιά τους θα πρέπει να σκύψει προσεκτικά πάνω τους. Ευτυχώς η μάκρο φωτογραφία μας δίνει την ευκαιρία να τις εκτιμήσουμε πιο εύκολα.Στα Κύθηρα υπάρχουν αρκετά είδη άγριας ορχιδέας του γένους οφρύς. Παλιά θυμάμαι τα λέγαμε κοριτσάκια και υπήρχαν σχεδόν παντού σε μεγάλους πληθυσμούς. Δυστυχώς κάθε χρόνο βρίσκουμε όλο και λιγότερα.



 

2 σχόλια:

  1. Είναι όλες μάγισσες, μούχουν πάρει τα μυαλά και τρέχω στα βουνά και στα λαγκάδια να τις βρω, κάθομαι με τις ώρες
    και τις χαζεύω, έχουν όλες κάτι γλυκά προσωπάκια κιαν εκτός απτό να τις κοιτάς μπορείς και να τις βλέπεις τότε
    μονάχα αντιλαμβάνεσαι το μεγαλείο τους!!!
    Τις λατρεύω. eldo

    ΑπάντησηΔιαγραφή