Αναγνώστες

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

More of ... Barlia....


Barlia Robertiana (Loiseleur) Greuter
Syn. Himantoglossum robertianum (Delforge)

Orchidaceae





Το όνομα Barlia Robertiana εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παρόλο που,όπως ενημέρωσε το blog Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων, που αναδημοσιεύει τις αναρτήσεις του Flora Cytherea, ο φυτοβιολόγος Κος Γιαννακούλιας, ο P.Delforge ανακοίνωσε το 1999 ότι πρόκειται για το είδος Himantoglossum robertianum το οποίο πράγματι αναφέρεται στις βάσεις δεδομένων, ως συνώνυμο.  


Προτιμώ το όνομα Μπάρλια επειδή φαίνεται να έχει ευρύτερη χρήση επί του παρόντος και μου ακούγεται και πολύ πιο φιλικό. Όσο για το μέγεθος, πράγματι τα είδη που αναφέρει ο συμπαθής κύριος Γιαννακούλιας  είναι κατά τι υψηλότερα (10 εκ) όμως δεν είναι τόσο πυκνά και εύρωστα, άρα δικαιολογείται φαντάζομαι να θεωρείται η Μπάρλια “μεγαλύτερη” ορχιδέα της Ευρώπης. 

Είναι γνωστές οι διαμάχες και αντιγνωμίες της επιστημονικής κοινότητας σε πολλούς τομείς. Δεν θα μπορούσα και δεν θα ήθελα καθόλου να εμπλακώ σε τέτοιου είδους συζητήσεις.
Η προσπάθεια που γίνεται στο blog Flora Cytherea είναι να παρουσιαστούν τα είδη που υπάρχουν στο νησί των Κυθήρων,για να τα γνωρίσουμε όλοι. Το κάνουμε από κέφι και μεράκι και δεν διεκδικούμε ούτε επιστημονικές δάφνες , ούτε κανενός άλλου είδους ανταμοιβή. Ασφαλώς γίνεται κάθε προσπάθεια οι πληροφορίες που δημοσιεύονται να είναι ακριβείς. Στο θέμα της ταξινόμησης και της ονοματολογίας συμβουλευόμαστε διεθνείς,έγκυρες βάσεις δεδομένων γνωστών πανεπιστημίων. Είναι φυσικό βέβαια να υπάρξουν αστοχίες αφού και οι ίδιοι οι ειδικοί επιστήμονες δεν φαίνεται να συμφωνούν πάντα σε τέτοια θέματα.Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστούμε τον κύριο Γιαννακούλια που διέθεσε το χρόνο του για να μας ενημερώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου